30 Kasım 2014 Pazar

Otomobil sembollerinin derin anlamı...

Ancak bu kadar biz buradayız diyebilirlerdi.Alfa Romeo otomobilinin simgesinin derin anlamı. 

Haç hiristiyanlığın Ejderha haçlı askerlerini , yuttuğu insan figürü ise Türkleri ya da Müslümanları , ejderhanın başındaki taç da zaferleri temsil etmektedir.

Sadece ama sadece Alfa Romeo üzerinden bu konuya değinmek de çok yanlıştır.Diğer yandan bazı araba markalarında bile bu detaylar hala göze çarpmaktadır.Renkleri logo tasarımları dikkat çekmektedir.Bunların anlamı ise hala bir savaşın içinde olduğumuzun göstergesidir.

Konu ile ilgili diğer yazı Cengiz Özakıncı'nın kitabında yazdığı ve benim de blog alanımda paylaştığım yazısıdır.

http://salihyucelgur.blogspot.com.tr/2014/08/fasizmin-babas-hitler-degil-amerikal.html

Bu yazıdan yola çıkarak araba üreticilerinin savaş nasıl bir destek verdiklerini ve bu savaştan ne kadar para kazandıklarını anlayabiliriz.Yani ekonomide arz ve talep dediğimiz olayı oluşturmaya çalışmaktadırlar.

Alfa Romeo tarihçesi

Alfa Romeo, 1910 yılında İtalya'nın Milano şehrinde, Milano'lu aristokrat bir aile tarafından kurulmuş olan bir otomobil üreticisidir. Özellikle 1960'lı yıllarda Avrupa'da popüler bir marka haline gelen Alfa Romeo, 1986 yılında Fiat'a katılmıştır. Yönetimi Fiat'ın elindedir. Ürettiği spor model otomobillerle dikkat çeken Alfa Romeo, ilk zamanlar kamyon, minibüs ve troleybüs gibi çeşitli vasıtaları da üretsede daha sonra sadece binek otomobil üretmeye karar vermiştir.

Fiat'ın tarihçesi

Fiat S.p.A. (Fiat Grubu olarak da bilinir) otomobil üreticisi, finansal ve endüstriyel grup. 1899 yılında Giovanni Agnelli Tarafından Torino`da kurulmuştur. İsmini Fabbrica Italiana Automobili Torino" kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Bünyesinde Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, Chrysler, Dodge, Yamaha Motor Company, Iveco gibi markaları barındırmaktadır. Yani bu markaların bir anlamda sahibidir. Dünyanın en büyük otomobil ve endüstriyel grupları arasında yer alır.

Fiat'ın sahibi Gianni Agnelli kimdir ?

Giovanni Agnelli (d. 12 Mart 1921, Torino, İtalya - 24 Ocak 2003, Torino), İtalyan girişimci ve sanayici, 30 yıl (1966-1996) sürdürdüğü başkanlığı sırasında Fiat'ı küresel bir sanayi devi haline getirmiştir.

Fiat'ın kurucusu Giovanni Agnelli'nin torunu olan Agnelli refah içinde büyüdü ve dedesi tarafından aile şirketini yönetmek üzere özel olarak yetiştirildi. On dört yaşındayken babası ölünce, dedesinden sonra Fiat'ın yönetimini devralacak en büyük erkek varis durumuna geldi.

Agnelli, II. Dünya Savaşı sırasında tehlikeden uzakta Fiat'ta çalışmak yerine, dedesinin ısrarlarına karşın savaşa katılmayı yeğledi. İtalyan ordusuna yazılarak önce Doğu Cephesi'nde Ruslara karşı, ardından da Almanlarla çarpıştı. Savaştan sonra, dedesinin, işin başına geçmeden önce yaşamın iyice tadını çıkarması yolundaki öğütlerine kulak verdi, uzun yıllar dünyanın başta gelen çapkınlarından biri oldu. 1952'de geçirdiği ciddi bir araba kazası, onun otomobil yarışlarıyla geçen günlerine son verdi.



24 Kasım 2014 Pazartesi

Yakın Tarihin Gerçekleri * İlber ORTAYLI




Kanun-i Esasi ( 1876 Yılı Osmanlı Anayasası )




Fransızca Loi constitutionelle çevirisi olarak kullanılan Osmanlıca terkiptir. "Temel Kanun" ya da Anayasa anlamındadır. Osmanlı Devleti'nin ilk ve son anayasasıdır.

Gizli Bir Cemiyetten İktidara: Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin 1908 Seçimleri Siyasi Programı
* Satılmış GÖKBAYIR

Birinci Jön Türk (Fransızca Jeune Turc) olarak adlandırılan bu hareketin fiili olarak en büyük başarısı Kanun-ı Esasi’nin kabul ve Meşrutiyet’in ilan ettirilmesi olmuştur. İdeolojik başarısı ise “hürriyet, parlamento, meşrutiyet, halka karşı sorumlu yönetim” gibi kavramların Türk siyasal literatürüne kazandırılmasıdır.

Oldukça kısa süren I. Meşrutiyet denemesinden sonra II. Abdülhamid tarafından baskıcı bir yönetimin kurulması, birçok değerli Osmanlı aydın ve fikir insanının faaliyetlerini yurt dışında devam ettirmelerine neden olmuştur. Fakat bu insanlar, görüş ve düşünceleri ile özellikle batılı tarzda eğitim veren Tıbbiye, Harbiye ve Mülkiye öğrencilerini etkilemişlerdir. İlk olarak bu okulların öğrencilerinin etkilenmesinin sebebi ise bu okullarda yabancı dil (özellikle Fransızca) eğitimi verilmesidir ki aldıkları dil eğitimi sayesinde yurtdışında faaliyet gösteren aydınların yazılarını ve posta yolu ile elde ettikleri gazeteleri okuyabiliyor olmalarıdır. İşte bu etkilenmenin bir neticesi olarak Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin3 (Askeri Tıp Okulu) öğrencileri tarafından “İttihad-i Osmani” adında ileride İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne (bundan sonra İT) dönüşecek olan gizli bir örgüt İstanbul Demirkapı’da kurulmuştur. Kurucuları İbrahim Temo, Abdullah Cevdet,İshak Sükûti ve Çerkez Mehmet Reşit’tir.

'' Olasılıksız ''


17 Kasım 2014 Pazartesi

İskender Pala Efsane


Kalemini yine konuşturmuş İskender Pala '' Bir Yunus Romanı O.D '' isimli kitabından sonra ikinci kitap olarak '' Bir Barbaros Romanı EFSANE '' yi  okumaya başlıyoruz.