Toplumların Uluslaşmasında Engeller
İngilizler o kadar güzel fitne tohumları ekmiş ki coğrafyamıza, bugün bile hala bu tohumlar birer fidan halinde ülkenin her damarında hissedilmektedir.
Toplumların uluslaşmasının engellerinden önce gerekliliğini açıklamak gerekmektedir. Bu gerekliliğin başında elbette milli bir ekonomi gelmektedir. Bu milli ekonomi sonucunda yine milli bir eğitim ( gerçek bir eğitim modeli ) milli bir ekonomi modelini takip edecektir.
Toplumların
Uluslaşmasında engelleri üç ana başlıkta kabaca ele alabiliriz:
1-) İdeolojik Kırılmalar
2-) Dini Kırılmalar
3-) Etnik Kırılmalar
Bu
kırılmalar sayesinde toplumlar birbirinden uzaklaşmakta hatta ve hatta
birbirlerine aynı ülkede yaşadıkları halde kin beslemektedirler. Bu tür yanlış
ve uluslaşmamış farklı kültürlere mensup toplumların olduğu ülkelerde kaos
ortamının eksik olmaması gayet normaldir.
Aynı coğrafyayı paylaşmak sanıldığı kadar kolay değildir. Özellikle günümüzde hiç değildir. Günümüzde derken toplumdaki bireyin kendi toplumunu tanıma ve geliştirme isteği ile ülkesinin ileriye götürme isteği arasında sıkışıp kalmasındadır sorun. Ancak her alanda olduğu gibi bu alanda da ülkemizde yine kavram kargaşası yaşanmaktadır. Bu yüzden bir yandan toplumuna sırtını döndüğünü düşünen birey ülkesinin ileriye gitmesi için çalışırken aslında yine toplumunu ileriye götürebilmektedir.
Buradaki en önemli olay yine algıdır elbette. Toplumların algılarını yönetmek demek toplumların yönetilmesi demektir. Ülkemizdeki sorunların temelinin oluşmasında geçmişte atılan tohumların bugün hatalı bir algı halini alması kuşkusuz en büyük katkıyı sağlamıştır.
Kırılmalar bölümünde üç kırılma olarak ele aldığımız bu kırılmaları sizde inceleyebilir ve sizde mensubu olduğunu ideolojiye, dine ve etnik kökeninize göre sizde kendi kırılmanızın hangi karşı ideoloji hangi karşı din ( yada mezhep ) hangi karşı etnik köken olduğunu tespit edebilirsiniz.
Kırılmaları tek tek incelememize gerek var mı sizce ?
Salih
Yücel GÜR