26 Ağustos 2018 Pazar

Kapitalizm çok kötü ama hepimiz seviyoruz...


Kapitalist sistem içerisinde yaşayıp bu sistemi eleştirebilirsiniz ancak biraz da adaletli bir şekilde eleştirmek gereklidir bir sisteme bir insan muamelesi yapmamak gereklidir.Kapitalizm sanki bir canavar ve ona yardım eden bireyler de canavar gibi gösterilmeye çalışılıyor.Bu tür insanlar kapitalizm olmasa da zaten canavardırlar. Kapitalist sistem içerisinde bir yarış barındırır bilim ile bir yarış bugün en büyük kapitalist ülkeler aynı zamanda bilimi ile ileriye gitmiş en büyük ülkelerdir.Kullandığımız bütün teknolojileri onların ülkelerindeki bireyler keşfetmiştir. Çalışmaya, okumaya, araştırmaya alışmamış bireyler ya bu kapitalizmde böyle böyle v.b diyerek eleştirmekte milli bir burjuvazi,elitler kesimi gibi kavramları yerin dibine sokmaktadır. Bizim ülkemizde eksik olan etik kavramı ile kapitalizmin karıştırılması gayet normaldir.Bugün Türkiye'de ideoloji ile insan ayıran ve dost seçen bir zihniyet mevcuk iken bu daha yeni yeni bitmiştir desek de ara ara bu zihniyetin kırıntıları hala devam etmektedir. Bir ülke kapitalist olabilir ancak o ülkenin bireylerinin etik olmadığı anlamına gelmez.Kaldı ki sözde o kapitalist ülkeler hep kötü olmasına rağmen bazı konuların erkenden farkına varmış ve tarihi eserleri v.b gibi dökümanları çalarak dahi olsa elde etmiş korumaya almıştır.Mevcut durumda sahiplerinde kalsa zaten sahibi olan topluluklarda da onları satacak bireyler çıkacaktır. Yani hariçten gazel okumaya gerek yoktur.Bilimin size sağladığı bütün yeniliklerden faydalanın sonra dönüp kapitalizm kötü bir şey, kapitalizm değil insanlar kötüdür.Etik, ahlak, iş ahlakı, toplum ahlakı olmayan ülkelerde kapitalizm elbette hep suçlu olarak algılanacaktır.Üretimin olmadığı ülkelerde ekonomi hep başka ülkelerin dalgalanmarına bağlı kalacaktır.Dönem itibari ile kapitalist üretim yapmayan şirketler büyüyemez bu şirketlerin temsil ettiği ülkelerin toplumları ise gelişemez.Yani kapitalizm temsil ettiği toplumları geliştiren ve ilerleten tek sistemdir.Bu yüzden diğer sistemler tarihe gömülmüş kapitalizm öne çıkmıştır.

Diğer yandan toplumu oluşturan bireylerin artık devletlere dahi güveni zedelenmiş bu yüzdendir ki kapitalizm gibi bir sisteme daha çok güvenmiş ve kapitalist şirketlere olan yatırımlar artmıştır toplumlar tarafından.Devletlerin kendi markaları olmadığı sürece toplumlar yatırım yapmaktan alış-veriş yapmaktan kaçınmışlardır.Toplumların devletlere olan inancının zedelenmesi ile kapitalist şirketlerin önü açılmış ve devlet niteliğinde olan uluslararası şirketler ortaya çıkmıştır.
Salih Yücel GÜR

19 Ağustos 2018 Pazar

Zaman


İnsan en çok eskisi gibi sevmeyi özlüyor galiba, eskisi kadar saf ve çıkarsız bir şekilde.İnsanın eskiye olan özlemi hiç dinmeyecek kadar derin aslında ancak insan tecrübelerini yani acılarını ortaya koyduğunda bir anda kesiliyor eskiye olan özlem.

Zaman gerçekten ama gerçekten bir testere misali geçiyor.Bu kadar çok insanın arasında yalnız kalabilmek bile bir marifet galiba.Her insan aslında yalnızdır, kendi yalnızlığımızın ve kendi kurgularımızın içerisinde mutluyuz sadece.

Ancak gerçeklik ile tanıştığımızda bütün mutluluk algılayışımız bir anda değişiyor.Gerçekler üzerinde kurulu bir dünya ortaya koymaya çalışıyoruz ancak bu da kendi gerçeklerimiz ve kendi penceremizin ne kadar geniş anlamlı ve kaliteli olduğuna göre değişkenlik gösteriyor.

Zamanla hayat denilen yolculuğun aslında döngülerden oluştuğunu fark ediyoruz.Galiba bizi diğerlerinden ayıran büyük bir kelime fark etmek.Diğer yandan ikinci kelime ise algılamak olayları olaylara neden olan kişileri kişilerin bu olaylardaki tutumundaki nedenlerini her birini tek tek detaylandırdığımızda aslında hepimiz kendi nedenlerimize ve kurgularımıza göre yaptıklarımızda haklıyız.Bunu algılamak ve yaşadıklarımızı anlamlandırmak ve anlatabilmek ise büyük bir beceri gerektiriyor.Özellikle zamanın bu kadar değerli olduğu dünyamızda, insanların birbirlerinin doğru düzgün anlamadan dinlemeden ve çaba göstermeden harcayabildiği dünyamızda zaman aslında gerçekten bir testere...

Salih Yücel Gür