Bugün aynı hataların ve sloganların içerisine sıkışan topluluklar ya da önderler bizi asıl aydınlatacak ve problemlerimizin temellerinde olan kişi ya da örgütlerdir.
Bu örgütlerden bir tanesi İttihat ve Terakki örgütüdür.Bir örgüt olarak parça parça doğan bu yapı bir dizi isim değişikliğinden sonra İttihat ve Terakki ismini almıştır.
Ancak bugün bu konuyu dahi sulandıran akademisyenlerin görüşleri sayesinde konunun özüne inilmemiş.Bu oluşumun Türkiye'nin siyasi partilerinin temeli olduğu algılanamamıştır.
Hangi ideolojiyi ya da hangi ideolojinin fraksiyonunu ararsanız arayın bu yapı içerisinde bulabilirsiniz.Asıl önemli olan konu ise budur.Bu kadar farklı ideolojileri içerisinde barındırabilen bir örgüt ne olmuştu da dağılmıştı.Elbette içeriden kaynaması mevcut idi bu örgütün.Ancak diğer yandan bu kaynamayı avantaja çevirenler de olmadığı değil.
İttihat ve Terakki gibi bir oluşuma bir yapıya bir partiye sadece ama sadece efendim bunlar masondur yahut sabetayisttir diyerek bakmak cahilliğin en büyük göstergesidir.Bunu hangi akademisyen yapıyor ise yapsın cehaleti ile yaşamaya alışmalıdır.
İttihat ve Terakki o kadar iyi yapılanmış iyi örgütlenmiş bir örgüttür ki bu kadar çok birimi olan bu kadar çok destekçisi olan bir parti geçmişten günümüze kadar olan süreç içerisinde dahi ortaya çıkmamıştır.Ayrıca o dönemdeki bu yapıya olan ideolojik inanç ise çok büyük ve sağlam bir inançdır.
İttihatçılıktan çıkmak gibi bir olay yoktur.Bugün Cumhuriyetimizin Cumhurbaşkanı olmuş isimleri dahi İttihat ve Terakki içerisinden çıkmıştır bir döneme kadar.Ancak biz İttihat ve Terakki'yi her şeyi ele alır iken önce ideolojimize göre ele aldığımız için bu yapıyı da ideolojimiz üzerinden ele almaktayız ve anlamamaktayız.
Bugün sosyolojinin babaları arasında sayılan isimlerden olan Auguste Comte isimli düşünürü dahi örnek alan bireylere sahip olan bir örgüttür İttihat ve Terakki.Konunun mühim olduğunu dahi toplumumuza anlatamadığımız için ideolojik rüyalar içerisinde boğulmamız gayet afakidir...
Salih Yücel GÜR